nedeľa 17. januára 2010

Diskusia s predstaviteľmi reakčnej buržoázie

Na stránkach istého podujatia na Facebooku nájdete rozhovor s predstaviteľmi pravicových politických zoskupení. Skupina má ako profilový obrázok prečiarknutý kosák a kladivo, symbol pracujúceho ľudu. V diskusii vystúpil okrem iných Ondrej DOSTÁL, predstaviteľ OKS, ktorá v roku 2007 navrhovala zákaz komunistických verejných akcií v Starom Meste BRATISLAVY. Výber príspevkov nájdete v nasledojúcich riadkoch. Diskusia stále pokračuje a ďalšie komunistické hlasy sú v nej vrele vítané.

Ondrej Dostál napísal/a
13. januára 2010 o 23:59
Uvažujem, kde sme spravili chybu, že sa nám na nástenke k demonštrácii proti vláde Fica, Slotu a Mečiara bavia dvaja komunisti o budovaní socializmu vo Venezuele. Mimochodom, veď Robert má Huga tiež rád.
Nahlásiť

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
13. januára 2010 o 23:39
Vo Venezuele nie je socializmus. Jej boj proti americkému imperializmu je síce chvályhodný, ale samotný ten štát nie je budovaný na vedeckom ML základe!

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 1:32
Dostátovi: Robert má rád to, kde sú možné alebo reálne zdroje príjmov, tak je to aj s Hugom a s Fidelom. Plagáty Che Guevaru sú súčasťou jeho image, ktorý si buduje zo zištných cieľov. Robert Fico je nenažrané prasa s hrajúce sa na socialistu (azda uznáte, že Che Guevara bol socialista), ktorý si buduje kvôli obchodu s Latinskou Amerikou. Ficko kultúrno-spoločensky a ideovo-politicky vyrástol z (oportunistickej) husákovskej či (pravicovo-oportunistickej) dubčekovskej KSČ, ale snáď uznáte, že o Ficových sponzoroch a ich (straníckych) komplicoch (Hranol a spol.) a o ich spolupráci pri okrádaní pracujúcich nemožno vravieť ako o budovaní socializmu (ku ktorému cítite odpor v strachu o svoj majetok a o majetok osôb, na ktoré máte väzby, ale ktoré určite nemožno stotožniť s politikou SMERu, ktorá sa nevyznačuje budovaním ničoho, iba ak budovaním štedrých príjmov smeráckej mafie na úkor života pracujúcich.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 1:48
Chavezov "socializmus 21. str." sa vyznačuje tým, že, 1. ako som uviedol, nie je budovaný na ML základe, je skôr živelný, dokonca operajúci sa o kresťanské vierovyznanie 2. ako ste uviedli pre zmenu vy, disponuje značnými zdrojmi, ktoré sa však vo veľkej miere strácajú v korupcii. Pre Chavezov socializmus je Che Guevara nie(len) súčasťou image, ale súčasťou kultúrno-spoločenského a ideovo-politického pozadia resp. koreňov (ktorým je Ficovom prípade predovšetkým husákovská KSČ). V oboch prípadoch však nemožno vravieť o revolučnosťi, ktorá je znakom činnosti robotníckych subjektov, ako to bolo v prípade Che Guevaru, ktorý je pre Hranola súčasťou image a pre Huga skôr politicko-ideologickým pozadím. Chavezov režim zatiaľ vyzerá životaschopnejšie, nakolko je na rozdiel od Ficovho živelný, ale ani pri ňom nemožno vravieť, že je budovaný na ML vedeckých základoch.

Vlado Filipko napísal/a
14. januára 2010 o 2:51
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich: Pokiaľ ide o komunistov, za to, čo tu a v celom Ostbloku v minulom storočí predviedli, by nemali mať komunisti právo na holú existenciu, a nie to ešte mať právo sa zhromažďovať a k čomukoľvek sa vyjadrovať!

Ale jasné, Lenin bol supergénius, Stalin bol supergénius, Gottwald bol supergénius tiež a všetci ostatní s iným názorom by mali len držať huby, strčiť sa do kúta a odtiaľ lízať varlatá osvietenej robotníckej triede... P.S.: Som zvedavý čo sa stane so "životaschopným" Chavezovým režimom, keď s akýchkoľvek dôvodov prestane byť zaujímavý venezuelský ropný export. A vedecké ML základy si niekam strčte: Marx svoje vlastné základy "skorigoval" tak, aby tomu nikto nerozumel, a Lenin by svoje v reáli prekrútil tiež, keby ho nezložil syfilis.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 14:54
Vladko Filipko napísal, podľa očakávaní tliachaniny, k meritu veci však neuviedol nič. Vyznieva pomerne komicky, ak niekto reaguje na tvrdenie, že Ficov ani Chavezov režim nie sú socialistické, žvástami o Leninovom syfilise.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 14:57
K tvrdeniu, že komunisti by nemali mať právo na holú existenciu - z vašej buržoáznej ústavy, ako vidím, robíte trhací papier.

Pedro Herrero napísal/a
14. januára 2010 o 15:35
komunisti samozrejme majú právo na existenciu. my na rozdiel od vás, vás do basy za názor nezavrieme. vlado to myslel zrejme tak, že každý bývalý komunista by mal disponovať určitou súdnosťou a sám sa stiahnuť.
nemali by používať ani internet. vráťme sa v čas o 30 rokov dozadu a predstavme si, že by vtedy bol existoval. bol by zrejme cenzúrovaný, názory odporujúce režimu by boli mazané a ich autori perzekuovaní. teda, komunista by mal byť nepriateľom internetu, ako niečoho, čo má moc šíriť opačný názor. tak by som uvítal, keby pri tomto nepriateľstve vytrvali a mali toľko sebareflexie, že by vôbec na web neliezli.. .. .
opakujem, nik vám nemôže zakázať prístup sem, ale malo by to byť na vás.. .. ..

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 16:41
Komunista musí v boji za práva pracujúcich využívať všetky dostupné prostriedky. Z vašej strany ide o ťažkú špekuláciu (keby existoval internet pred 30 rokmi...). Aj účasť v buržoáznom parlamente je pre komunistu (samozrejme nie sociálneho demokrata v KSS, ktorá nosí názov "komunistická" neprávom) prostriedkom vedenia triedneho boja, a to napriek tomu, že buržoázny parlament je orgánom slúžiacim na vykorisťovanie proletariátu. Komunista v buržoáznom parlamente o tomto orgáne nemôže tvrdiť opak, ale účasť v ňom musí využívať na boj proti systému. V súčasnosti je internet jedným z významných nástrojov na šírenie komunistickej osvety a nevidím dôvod, prečo by ho komunista na základe vašej špekulácie nemal využívať. Samotný internet na rozdiel od "demokratického" parlamentu nie je buržoázny, pre komunistu je len technickým prostriedkom boja proti buržoáznej nadvláde a zvyšovania triedneho uvedomenia pracujúcich.

Pedro Herrero napísal/a
14. januára 2010 o 18:24
internet je prostriedkom boja proti nadvláde. súhlasím. teda aj symbolom boja proti komunistickej totalite !!!!! samozrejme, príklad s internetom je fikcia. ale je veľmi pravdepodobné, že keby bol existoval, komunistická moc by naň žiadnu opozíciu nepustila!!!!! prišla zmena a zrazu je komoušovi netík dobrý :))))))))

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
14. januára 2010 o 21:52
Je úsmevné, ak niekto podkladá svoje "argumenty" niečím, o čom sám uznáva, že je fikciou :)

Vlado Filipko napísal/a
14. januára 2010 o 23:50
Fikcia je v roku 2010 vypisovať bláboly o buržoázii, vedeckom základe socializmu a o boji komunistov za práva pracujúcich :)

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 0:13
Fikciou je domnienka, že ožobračovaný proletariát nepovstane proti vykorisťovateľom. Ak by ste čítali príspevok Pedra Herrera, dozvedeli by ste sa od neho, že je ňou aj predpoklad, že by komunisti pred 30 rokmi bojovali proti internetu, pokiaľ by existoval.

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 2:11
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich - Ano ano, to sme predsa pred pár dňami videli: niekto z ožobračovaného proletariátu vykydal pred úrad vlády kopu hnoja :) Viete, ožobračovaný pracujúci proletariát na začiatku 21. storočia už ani zďaleka nie je taký sprostý, aby vám červeným skočil na tie vaše obskurné "vedecké" teórie. A je to tak aj vďaka internetu :)

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 3:12
Vladko Filipko: ak títo ľudia nevlastnia výrobné prostriedky a nejde o platených pomahačov buržoázie, ide o proletárov, ináč nie. Kroky, prebúdzajúce proletariát k aktívnemu odporu voči utláčateľom, podporujem.

Peter Ynžynjer D'Anko Dankowicz napísal/a
15. januára 2010 o 8:38
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich, prečo sa bojíte napísať celý svoj názov ?!?! Je mi z vás nanič.. :/

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 11:11
internet a totalitná moc nejde dokopy. vidíme to na kube, severnej kórei a čiastočne aj v čínskej ľudovej republike. teda zrejme sa zhodneme, že totalitná komunistická moc a internet nie sú kamaráti. a teda fakt, že internet môžeme označiť ako symbol boja proti totalite, nie je fikcia. ale zrazu, keď sa veci obrátili, je vám dobrý "na šírenie myšlienok proletariátu". smeli sme my pred tridsiatimi rokmi šíriť nejaké myšlienky?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 11:38
Pedro Herrero: Na Kube má prístup na internet 13% obyvateľstva, čo je zhruba toľko čo na Slovensku v roku 2004. Peter Ynžynjer D'Anko Dankowicz: celý názov sa nebojím uviesť, také dlhé meno ako je plný názov RKSMP Facebook neakceptuje.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 13:02
ja som počul, že 2%! ale ok. povedzme, že prístupnosť k internetu na kube je rovnaká, ako bola na slovensku roku 2004. ale u nás v roku 2004 normálne fungovali blogy a blogerov, ktorí napríklad kritizovali dzurindovu vládu, nezavreli. na kube ich zatvárajú.
skúsim ešte inak. situácia, ty sa dostaneš k moci, hypoteticky. s ďalšími priaznivcami vytvoríte vládu. ja s ňou nebudem súhlasiť. budem môcť využívať internet na šírenie opačných názorov?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 13:12
Pokiaľ nebudete šíriť protiľudové a protisocialistické názory, tak áno. Socialistický štát, v ktorom je nastolená diktatúra proletariátu, sa nepotrebuje schovávať za rovnosť a demokraciu, len buržoázny demokrati sa dostávajú do kontradikcie, hlásajúc rovnosť a praktizujúc nerovnosť. Ako napísal V. I. Lenin, vykorisťovaní a vykorisťujúci si nemôžu byť rovní a demokratický štát, ak sú v ňom vykorisťujúci, panujúci väčšine vykorisťovaných, je len demokraciou pre vykorisťujúcich. Štát vykorisťovaných sa podľa musí radikálne odlišovať od takéhoto štátu tým, že je demokraciou pre vykorisťovaných a potláča vykorisťujúcich, a potlačenie triedy znamená jej vylúčenie z „demokracie“.
Čo sa týka internetu na Kube, UTFG.

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 13:16
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich - "Štát vykorisťovaných sa podľa musí radikálne odlišovať od takéhoto štátu tým, že je demokraciou pre vykorisťovaných a potláča vykorisťujúcich, a potlačenie triedy znamená jej vylúčenie z „demokracie“" :: čiže zjednodušene povedané, len komunisti majú pravdu a právo vládnuť, iní nemajú právo ani na svoj názor, a ani na slobodný život. K tomuto má vaše blúznenie dospieť, alebo sa mýlime?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 13:22
Slobodu majú buď buržuji, alebo proletári. V socialistickom štáte sú proletári slobodní a v kapitalistickom sú utláčaní. V buržoáznej demokracii je slobodná vládnuca trieda vykorisťovateľov, utláčajúca a trýzniaca ožobračovaný pracujúci ľud. Je groteskné, že sa pritom hrá na "rovnosť občanov" a "demokraciu". Túto falošnú a nečestnú hru odhalí každý uvedomelý proletár!

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 13:27
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich - Ste sfanatizovaný pokrytec, nič iné.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 13:34
a čo keď protiľudové šíriť budem? zabijete ma?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 13:36
Budeme postupovať podľa platných socialistických zákonov.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 13:48
Vy by ste komunistov mileradi pozatvárali a povešali, len by ste si sami na...li do huby ohľadom "rovnosti občanov" a "demokracie", z čoho by pramenili problémy pri obhajovaní týchto neľudských zločinov.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 13:50
Osuský, Satinská a ďalší reakčníci v OKS musia byť za svoje protiľudové kroky exemplárne potrestaní http://bratislava.sme.sk/c/3585338/zakaz-komunizmu-ostava.html

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 13:56
Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich - Nie, za to by mali všetci tí z OKS dostať medaily za zásluhy pri obrane vlasti.

Vladimir Cicmanec napísal/a
15. januára 2010 o 13:57
Ad: Vlado Filipko
Pasivne spoliehanie sa na uvedomelost obcanov je cesta k vlade jedneho Smeru, ale aktivne protestovat v Bratislave, kde ma aj tak najslabsiu zakladnu je nosenie dreva do lesa. Plus to len pridava k sporu Bratislava vs. zvysok Slovenska a fakt ma sancu vyvolat skor protireakciu ako lavinovy efekt protificovskeho odporu.

Ad Alojz Hlina:
Ono sa to asi neda inak, len presviedcat koho clovek moze. Bez uchylovania sa k oznaceniam tupovolic atp. a so strazenim si tonu hlasu.

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 14:04
Vladimir Cicmanec - Máte isto pravdu, toto si všetci uvedomujeme. Nemáme bohužiaľ časové, ani iné kapacity organizovať niečo mimo BA. Tak či tak si myslím, že to zmysel má - ak nie iný, aspoň symbolický. Navyše v nedávnych dňoch napr. autodopravcovia ukázali a dokázali, že to predsa len symbolika nebude a že sa niečo láme, a že aj obyčajní ľudia v regiónoch si začínajú uvedomovať, že nie všetko je také, ako byť má.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 14:06
no, musím súhlasiť s Vladimírom. Ja sa na tej akcii asi ukážem, ale o čom to je? To, že táto vláda zneužíva moc, vedia všetci. Respektíve každý, kto má rozum aj tak voliť pôjde. Bezohľadu na to, či sa akcia uskutoční. Ale, aby sa to neotočilo proti nám. Absurdný príklad. 1, nie je akcia: babka ide po esenpéčku spokojná sama so sebou, povie si, že všetko funguje, a možno sa aj na voľby vykašle. 2, je akcia: babka sa vytočí, že zas tu niekto podštváva ľudové masy!!!! a just pôjde voliť!!!!!!!!! :)))))))) Chápete, mňa nikto nemusí presviedčať o tom, že mám ísť voliť. Ale babka by možno nešla. Možno sa mýlim, ale nemyslím, že dnešné fico-babky majú takú volebnú disciplínu ako mali voľakedy mečiarove babky-demokratky.

Vladimir Cicmanec napísal/a
15. januára 2010 o 14:09
Ved to, ze oni neprotestovali z principu a symbolicky. Ale beriem, ze to moze byt cesta ako po kamionistoch udrzat ludi v strehu a pri rozmyslani.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 14:09
Táto vláda je protiľudová, a teda aj babka, o ktorej píše Pedro Herrero. Týmto len vyhovuje, ak sa proletariát nebráni, ak je pasívny. Odpor vykorisťovaných más však musí byť riadený revolučnou, a nie buržoáznou ideológiou.

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 14:13
Pedro Herrero - V súvislosti s tým, neviem, či to všetko stojí len na "babkách-demokratkách", je potrebné aktivizovať a povzbudiť ľudí, ktorým súčasná situácia prekáža a chceli by zmenu - a tých nie je až tak málo. Samozrejme, sme realisti. Druhá vec: akciu neorganizuje a ani za ňou nestojí žiadna parlamentná opozičná strana, ak si pozriete organizátorov, vyjde vám, že ide o občiansky protest, a to je na tom to najdôležitejšie. My vieme, že jednou, dvomi-tromi takýmito akciami sa na Slovensku zrejme nič nezmení. Ale zmení sa niečo, keď budeme všetci ticho? A ešte k tým "babkám-demokratkám" a podobným: tí si budú beztak zadubene myslieť svoje, či sa niečo organizuje, alebo nie.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 14:20
Nene, povedal by som, že naopak. Takéto sociálne nepokoje, ako štrajky, babky ešte viac nakopnú, aby išli voliť!!!!!!! Ticho by mohlo nahrávať nám :))))

Vladimir Cicmanec napísal/a
15. januára 2010 o 14:20
"ak si pozriete organizátorov, vyjde vám, že ide o občiansky protest" - tak to nie je pravda, kedze ho spoluorganizuju aj predstavitelia OKS, nech uz je akokolvek neparlamentna. A podrazdene reakcie na na ich ucast tomto fore berte ako celkom dobru vzorku toho, ako sa tento protest "preda" v inych kutoch Slovenska.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 14:44
Tu no me alecciones de la gramatica!!!! Cuando yo empece a estudiar espanol, tu no tuviste ni idea que Espana existe!!!!!!!!!! Y cuando yo escribi mi trabajo seminario sobre Chavez, tu recibiste tu primero atlas mundial!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))) Claro que se lo que ha pasado, pero el socialismo no lo va a solucionar

Vlado Filipko napísal/a
15. januára 2010 o 15:14
Vladimir Cicmanec - Na margo tých podráždených reakcií: všimnite si, že ide o 2 (slovom dve) osoby s evidentným názorovým pozadím. Analyzovať, ako sa to predá na ostatnom Slovensku a pre aké dôvody, veľmi nechcem, lebo na to nie je ani čas, ani priestor. Chcel som povedať asi toľko, že minimálne z mojej strany - a trúfam si predpokladať, že nielen z mojej - ide o vyjadrenie OBČIANSKEHO postoja, a nie primárne o politickú akciu. Ako to kto pochopí, to už nie je v našej moci, a ani na našej vôli (akokoľvek pozitívnej) to ovplyvniť.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 16:14
Vladko Filipko: po rozprávke o občianskych postojov členov OKS prejavovaných v protestných aktivitách by mohla nasledovať tá o perníkovej chalúpke. Alebo tá o "úprimnom občianskom úsilí" "zmeniť túto spoločnosť", ktoré nie je motivované zištnými cieľmi, ale "morálne", "hodnotovo" a predovšetkým "občiansky" zrelou snahou o "zmenu k lepšiemu". Snaha presvedčiť proletára o správnosti nadtriednych "hodnôt" a o ich prínose pre všetkých občanov vrátane jeho nie je motivovaná ničím iným, ako zištnými úmyslami reakčnej buržoázie, ktorá sa usiluje oklamať proletára, aby akceptoval svoj vykorisťovaný stav a kul tak samému sebe reťaze útlaku.

Vladimir Cicmanec napísal/a
15. januára 2010 o 16:21
Vlado Filipko - ja to chapem a vidim ze su tu len dvaja (pricom Revkomstrana je evidentny a extremny extrem) ale bohuzial aspon v niecom zosobnuju sirsie spektrum Slovakov. A chapem, ze ide o vyjadrenie obcianskeho postoja, ale vdaka otvorenej ucasti jednej z politickych stran nemoze byt zhromazdenie povazovane za apoliticke, je mi luto.

Zaroven mi pride trosku kratkozrake a alibisticke "Ako to kto pochopí, to už nie je v našej moci, a ani na našej vôli (akokoľvek pozitívnej) to ovplyvniť." pretoze toto zhromazdenie ma deklarovany ucel (aspon tak to napisal vo svojom blogu Alojz Hlina) ovplyvnit a na "nasu" stranu ziskat aj doterajsich ficovolicov. Teda reakcia nan je vlastne klucova.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
15. januára 2010 o 16:38
Na reakciu Vladimíra Čičmanca na prípevok Vladka Filipka o dvoch osobách s evidentným názorovým pozadím sa vzťahuje porekadlo "jeden o koze, druhý o voze".

Vladimir Cicmanec napísal/a
15. januára 2010 o 17:00
Ja sa riadim inym - don't feed the trolls. Takze zbytocna snaha, mila strana.

Pedro Herrero napísal/a
15. januára 2010 o 23:39
platí má americko-židovsko-buržoázna liga mladých pravičiarov

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
včera o 1:54
27 ročný študent čínštiny na UK Ondrej Lesňák nepretržite uvádza výmysly. Osobitne som sa pobavil nad jeho tvrdením, že začal študovať španielčinu v čase, keď jeho oponent nevedel, že existuje Španielsko. Snaha budiť dojem vtipnosti (americko-židovsko-buržoázna liga mladých pravičiarov) spojená s povrchnými moralistickými ponaučeniami a úsilím pôsobiť skúsene (och, koľké to životné skúsenosti tohto mladíka!) vyznieva vskutku zábavne.

Pedro Herrero napísal/a
včera o 12:40
Neviem prečo, ale stále citím z priaznivcov autoritárskych režimov akúsi zatrpknutosť a nepokoj

Pedro Herrero napísal/a
včera o 17:09
Tak, aby sme si vyjasnili veci. Áno, skutočne sa nevolám Pedro Herrero a nepochádzam z hispanofónneho sveta. Predpokladám, že ani vy nemáte v pase (možno vám sú bližšie pojmy občiansky preukaz, či legitimácia, ktoré vaše ideové založenie viac vystihujú) "Revkomstrana" či "Subkomandante", ale reálne mená :)) Španielsky jazyk sa učím od roku 1998. Áno, veľmi správne ste sa dovtípili, že to bolo myslené zo žartu. Nepredpokladám, že v tom čase by ste nevedeli, že Španielsko existuje, dokonca je možné, že v roku 1998 ste už plynule komunikovali po španielsky, alebo ako by povedal klasik "po kastílsky" :)) Španielsky jazyk som začal študovať na výške roku 2000. O tri roky som prešiel na čínsky jazyk. A v zimnom semestri 2001 som skutočne mal prácu na tému: "Kolumbíjsko-Venezuelské vzťahy" (pokračovanie)

Pedro Herrero napísal/a
včera o 17:20
(pokračovanie) V tom čase ešte Chávez nebol natoľko exponovanou postavou, aby stiahol celú prácu na niekoľko strán, ale nejaký odstavec by sa našiel. A predpokladám, že v roku 2001 ste už mali nejaký prehľad o politickom usporiadaní sveta. Teda opäť, jednalo sa len o pokus o vtip.
Máme tu názorovú nezhodu. Pravičiari tvrdia, že sa Venezuela zosype. Tvrdia, že sa zosype, aj keď disponuje zásobami ropy (keby tam ropa nebola, alebo, keby ju mala každá krajina a nebola by taká vzácna, tak by zachvíľu skončili ako Kuba, ale ľavičiari spojku "keby" veľmi v láske nemajú, pravda?). Ľavičiari, naopak tvrdia, že Venezuela začne prekvitať. Navrhujem, počkať 10 rokov. Možno sa naozaj mýlime. My nie sme občania Venezuely, teda nie sme povolaní tamojšie problémy riešiť. Môžeme akurát veci pozorovať, prípadne si vytvárať názor. Možno skutočne socializmus zvíťazí. A potom celý svet Chávezovi zagratuluje. Teda zatiaľ asi toľko.

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 20:48
madona mia oni sa sem dosatali asi trhlinov v časopriestore z roku 52,naštastie zhubný kult skončil pred 20 rokmi a utočia len virtuálne,až som zhrozený že sú ludia ktorí dokážu podlahnúť zhubnej a vražednej ideologii ako je komunizmus,Vdaka bohu niesú pri moci lebo ináč milý pedro za tie názory by si už dostával 7 nakladačku od eštébákov na februárke.Takto im len ostáva vypádnúť na kubu,venezuelu,alebo s.korei a tam sa môžu odbavovať.Komunizmus nieje názor alebo ideologia je to zločin tak isto jak fašizmus.
P.S.No a čo? čo keď ste zistili Pedrovu identitu? Mení to niečo na veci? typicky eštébácke,vás musí velmi mrzieť že bola nežná jeden by teraz sedel v čiernej volge a špehoval nejakého vlasatého umelca a druhý chrápal na straníckom výbor super life!

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
včera o 21:57
S Pedrom by sme postupovali v súlade so zákonom, takže by sme sa nedopúšťali ničoho trestuhodného. Komunizmus, ako ste správne uviedli, nie je názor, ale nejde ani o zločin, ale o nevyhnutný výsledok dejinného vývoja. Ide o spoločenskú sústavu, ktorá po proletárskej revolúcii vymení kapitalizmus. V komunistickej spoločnosti je nahromadená práca len prostriedkom na rozširovanie, obohacovanie a napomáhanie životného procesu robotníkov. Prevzatie moci proletariátom sprevádza ustanovenie diktatúry proletariátu, štátneho systému bojujúceho proti silám a tradíciám starej spoločnosti. Prevzatie moci musí byť násilné, nakoľko vykorisťovatelia použijú proti proletariátu všetky dostupné prostriedky vrátane armády a polície a proletariát bude musieť prekonať jej odpor prejavujúci sa v použití sily proti týranému, bezbrannému a ožobračovanému proletariátu.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
včera o 22:00
Komunistická spoločnosť prekonáva diktatúru proletariátu tým, že buržoázne vlastníctvo je odstránené a štátny aparát buržoázie je úplne rozbitý. Komunistická spoločnosť predstavuje druhú epochu komunizmu v zmysle jeho širšej definície a nezahŕňa už žiadnu diktatúru, keďže spoločnosť je beztriedna. Prekonáva sa ňou prvá epocha sprevádzaná spoločenským zriadením, v ktorom sú odstránené výrobné vzťahy založené na vykorisťovaní proletariátu buržoáziou, v ktorej však ešte stále existujú vykorisťujúci, ktorí sa usilujú o opätovné získanie výrobných prostriedkov a o návrat k vykorisťovaniu zbedačovanej robotníckej triedy.

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 22:38
"Mierda coño!!!! Que se jodan todas ideologías socialistas, que no son capaces más de degollar y degollar!!!! Che es un asesino ordinario! Que desaparezcan pa siempre!!!!"

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 22:44
Však jasné gulagy , monster procesy justičné vraždy nevinných obetí boli tiež v podstate v sulade zo zákonom,
jediné čo po vás ostáva sú hory mrtvol.Apropo kde ste podtúpili taký tvrdý brainwashing.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
včera o 22:50
Neviem, prečo tu traja Slováci vypisujú na popud lžedimitrijovského Herrera po španielsky. Odpoveď pre Yuri Di Mottoli v slovenskom jazyku: chápem, že by vám to tak ako buržujovi vyhovovalo, do prdele však pôjdu utláčatelia proletariátu po víťazstve v socialistickej revolúcii.

Pedro Herrero napísal/a
včera o 22:51
základnou doktrínou komunizmu je nešťastie a násilie!!!! ten systém žije z krvi!! teraz sú mu dobré praktiky slobodnej spoločnosti. Revkomstrana si tu veselo vypisuje bláboly. Obhajuje režim vedúci k porušovaniu práv a slobôd! Ked uchopí moc a ja budem chcieť využívať podobné mechanizmy na obhajovanie práve dotyčných slobôd? Bude mi to umožnené?

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 22:51
prepáčte, asi som sa vás dotkol. neviem po španielsky ale poprosil som jedného kamaráta, aby mi preložil: "nech socializmus a jeho hrdina čegevara zvíťazí." reku, že si u vás trochu polepším. ale môj kamarát je exilant z kuby, myslíte, že to s tým môže súvisieť? nuž, dnes sa už nikomu nedá veriť. ešteraz, prepáčte

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
včera o 23:07
Pedrito, opäť sa usilujete zavádzať proletariát buržoáznou ideou rovnosti vykorisťovaných a vykorisťujúcich, ktorej lživosť brilantne odhalil V. I. Lenin v stati Proletárska revolúcia a renegát Kautský.

Pedro Herrero napísal/a
včera o 23:21
Teraz nikoho nevykorisťujem. Nie som zbohatlík, ani veľkostatkár! Nikoho nevykorisťujete ani Vy. Obaja sme si rovnocenní a píšeme svoje názory na spoločenské zriadenie na verejnom fóre? Zatiaľ rozumiete? Zhodneme sa na tom?
Ale, keď uchopíte moc, zrazu budem zlý. Nebudem o nič väčší kulak, ako som teraz! A neostane len pri polemikách v diskusných fórach, ale ma zavriete do basy! Tak mi tu nedrístajte o nejakých pseudoideách rovnosti a nerovností

Pedro Herrero napísal/a
včera o 23:29
Opatrne, Juri! Lebo Vás obvinia z hanobenia a rozvracania!!!!!!

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 23:30
do base by ťa bola škoda najprv by ťa poslali zodrať sa do jáchymova do uránových baní,tam by vám buržoustúm ukázali čo je to spravodlivosť a s ostatnými akademikmy by ste museli lámať stachanovské rekordi až pokým by ťa nezodrali proletári na smrť.

Pedro Herrero napísal/a
včera o 23:32
idem si niečo hodnotné prečítať!

Yuri Di Mottoli napísal/a
včera o 23:38
kapitál,leninové spisy alebo nejaký iný výgrc?

Pedro Herrero napísal/a
včera o 23:45
Ренегад Каутский конечно!!!! Может быть что мне доходит почему нада людей убывать!!!!

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 2:07
Pedro Herrero: je kladom, že vás náš rozhovor stimuloval ku štúdiu ML literatúry. Ak píšete pravdu o svojej príslušnosti k proletariátu, v prípade, že sa vďaka pochopeniu triednych vzťahov medzi vykorisťovateľmi a vykorisťujúcimi stanete triedne uvedomelým, budete môcť hájiť svoje triedne záujmy prostredníctvom revolučnej komunistickej strany, predvoja robotníckej triedy. V opačnom prípade s vami bude postúpené rovnako, ako so zvyškom buržujov a ich lokajov - zradcov robotníckej triedy.

Yuri Di Mottoli napísal/a
o 9:16
Bolo na vás v detstve často páchané násilie a v škole vás dosť brutálne šikanovali.

Yuri Di Mottoli napísal/a
o 10:52
Ozaj a v prípade že nestihnem emigrovať po vašom puči a neuznám lumpenproletariát ako bude so mnou postúpené?

Pedro Herrero napísal/a
o 11:04
Opäť skúsim jednoduchý príklad, hoci je veľmi pravdepodobné, že pán Revkomstrana ho nebude môcť vyvrátiť ale ma opäť obviní zo závádzania.
Máme dve krajiny, chudobnú a bohatú. V oboch sa chíli ku koncu monarchie, vládne posledná dynastia. O budúcu moc zápasia komunisti a demokrati. V jednej, chudobnej, zvíťazia demokrati, vznikne slobodná pluralitná spoločnosť. Demokrat komunistu za to, že má iný názor nezabije. Štát skvele funguje a o 40 rokov je to rozvinutá krajina. V tej druhej, bohatšej, sa dostanú k moci komunisti. Nechajú demokratov na pokoji? Nie! Ako prvé zlikvidujú elitu spoločnosti. Do vedúcich pozícii nominujú nie ľudí vzdelaných a schopných, ale zaslúžilých vrahov! Vražidia a vraždia, šíria strach! Morálne spoločnosť rozložia. A o 40 rokov? Táto krajina bude v sračkách! Hoci začala z lepšej pozície ako tá chudobná. Tak, kde sa stala chyba?

Yuri Di Mottoli napísal/a
o 11:12
Ty debil! to si nemal napisat, pan Revkokotstrnus ta na beton obvini, že uvádzaš fiktívne krajinky!

Subcomandante Mateo napísal/a
o 14:09
Yuri Di Mottoli: Do fašistov a a kriminálnikov môžete nadávať svojím kamarátom a o tom čo je to komunizmus vám odporučím si kúpiť keď tak aspoň slovník cudzích slov. Po Vašom poslednom výstupe Vám môžem zaželať v živote iba veľa šťastia a to že ste idiot. Pekný deň.

Pedro Herrero napísal/a
o 14:13
Teraz som konkrétne nemyslel teba. pán Revkomstrana tu dosť jasne naznačil, že by s človekom s iným názorom zatočil!!!

Pedro Herrero napísal/a
o 14:21
Ale nech, //Yuriho by sme neobvinili z ničoho na základe tejto diskusie, má právo prejaviť svoj názor.//
Aj Mao Ce-tung povedal podobonú vetu: "Každý musí mať právo prehovoriť, nech je to ktokoľvek. Aj keby povedal niečo zle" Ale vtedy ešte nemal moc. Keď ju uchopil, už nikto nič nepovedal ))):
Keby ste naozaj teoreticky dostali moc, Juri by už nepovedal nič, lebo by zmizol.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 14:42
Nie som pán, pánmi sú napr. administrátori tejto skupiny. Ale nie som ani váš súdruh. Nie ja by som zatočil, ale revolučné orgány robotníckej moci. A nie za názor samotný, ale za činnosť proti socialistickej vlasti.

Pedro Herrero napísal/a
o 14:45
Tak ok. Ešte raz, uchopíte moc a ja napíšem, že s vami nesúhlasím. Budem môcť?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 14:51
Vo vyjadrení nesúhlasu nevidím nič zlé. Každá kritika by však mala byť vedecky zargumentovaná a nemožno ju zamieňať s protiľudovými výzvami na zvrhnutie diktatúry proletariátu.

Pedro Herrero napísal/a
o 14:54
"Najdemokratickejším subjektom je diktatúra tesne pred získaním moci"

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 15:40
"Demokracia z úst buržoázie je len frázou slúžiacou na získanie a udržanie nadvlády nad robotníckou triedou"

Pedro Herrero napísal/a
o 16:03
a akáže je demokracia z úst komunistu? :)

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 16:14
Demokracia z úst komunistu je prostriedkom odstránenia výrobných vzťahov založených na vykorisťovaní a dosiahnutia a udržanie nadvlády širokých más proletariátu nad vykorisťujúcimi, čo je podmienkou prechodu k ďalšej epoche, k beztriednej spoločnosti, v ktorej už vykorisťujúci nebudú existovať a teda nebude existovať ani nadvláda.



Pedro Herrero napísal/a
o 14:45
Tak ok. Ešte raz, uchopíte moc a ja napíšem, že s vami nesúhlasím. Budem môcť?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 14:51
Vo vyjadrení nesúhlasu nevidím nič zlé. Každá kritika by však mala byť vedecky zargumentovaná a nemožno ju zamieňať s protiľudovými výzvami na zvrhnutie diktatúry proletariátu.

Pedro Herrero napísal/a
o 14:54
"Najdemokratickejším subjektom je diktatúra tesne pred získaním moci"

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 15:40
"Demokracia z úst buržoázie je len frázou slúžiacou na získanie a udržanie nadvlády nad robotníckou triedou"

Martin Benko napísal/a
o 15:51
Kapitalistický spôsob privlastňovania, vyplývajúci z kapitalistického spôsobu výroby, teda aj z kapitalistického súkromného vlastníctva je prvou negáciou individuálneho súkromného vlastníctva založeného na vlastnej práci a teda negáciou aj samotnej individuálnej slobody. Z toho vyplýva, že kapitalizmus ako mološská spoločensko-ekonomická formácia je v antagonizme sama so sebou pokiaľ jej zástancovia velebia individuálnu slobodu.

Pedro Herrero napísal/a
o 16:03
a akáže je demokracia z úst komunistu? :)

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 16:14
Demokracia z úst komunistu je prostriedkom odstránenia výrobných vzťahov založených na vykorisťovaní a dosiahnutia a udržanie nadvlády širokých más proletariátu nad vykorisťujúcimi, čo je podmienkou prechodu k ďalšej epoche, k beztriednej spoločnosti, v ktorej už vykorisťujúci nebudú existovať a teda nebude existovať ani nadvláda.

Pedro Herrero napísal/a
o 16:28
Problém však je, že ľudia si vo všetkom rovní nie sú. Musia si byť rovní pred zákonom, ak chcete pred Bohom. Niekto je šikovnejší, má intelekt, ovláda 10 jazykov, riadi firmu, ktorú zveľaďuje. Zarába mesačne 3000 eur. Zaslúžene. V konečnom dôsledku pohýňa vpred celú spoločnosť. Potom je tu blbeček, ktorý nemá taký intelekt. Nedokáže si osvojiť cudzí jazyk a zarába 500 eur. Ale, príde komunista a vyhlási, že sme si rovní. Bohatšiemu vezme 2000 eur, ostane mu 1000. Blbečkovi 500 pridá a budú si rovní. Ten bohatý sa zrejme bude sťažovať, za čo bude obvinený a popravený. Jeho firmu prevezme blbeček. Za 20 rokov ju zdevastuje. Beztriedna spoločnosť prirodzene neexistuje. Dá sa len udržovať násilím a strachom.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 19:47
"Musia si byť rovní pred zákonom, ak chcete pred Bohom" . Tento pohľad je nevedecký. Vedecký komunizmus nehlása žiadnu buržoáznu ideu nadtriednej rovnosti občanov pred zákonom, tá je fikciou, ktorou sa vykorisťovatelia usilujú zmiasť proletariát. Čo sa týka rovnosti pred "Bohom", k tomu sa azda netreba obsiahlejšie vyjadrovať. Dialektický materializmus nepotrebuje žiadnu vyššiu, nadprirodzenú silu, aby dokázal vysvetliť povahu prírodných a spoločenských procesov.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 19:47
Marxizmus-leninizmus, prirodzene, chápe fakt, že sa ľudia nerodia rovní čo do ich schopností, vôľových vlastností a pod., na rozdiel od buržoáznych ideológií však vysvetľuje sociálnu determinovanosť človeka a nerovnosť nie vrodenú, lež vyplývajúcu z rozdielneho postavenia spoločenských tried vo vzťahu k vlastníctvu výrobných prostriedkov. Túto nerovnosť v rámci diktatúry proletariátu obracia v prospech vykorisťovaných, a v ďalšej epoche, komunistickej spoločnosti, ju celkom ruší.

Karol Vosyka napísal/a
o 20:47
Propagacia komunizmu by sa mala dostat na uroven propagacie fasizmu, beztriedna spolocnost je uplna hlupost, to by sa muselo zmenit myslenie celeho ludstva a to bude neskor ako ludstvo zanikne. Ludia si nikdy nebudu rovni, ale celkom som sa pobavil tymito vecickami co tu kolega napisal :-)

Martin Benko napísal/a
o 21:22
Pán Vosylka zrejme nevie definovať fešizmus a komunizmus, z toho dôvodu mu nemôžme vytýkať jeho infantilnú poznámku, aj keď ako sa hovorí: neznalosť neospravedlňuje. Ja som veĺkorysý.

Pedro Herrero napísal/a
o 21:47
Skúsim poopraviť. Niekto sa skrátka narodí hlúpejší. Napríklad Subkomandamte ovláda španielsky jazyk. Môže tlmočiť, môže ten jazyk učiť. Niekto iný sa to naučiť nedokáže. Môže sa učiť po španielsky roky, ale nikdy si to neosvojí. Nemá na to. Je pochopiteľné, že Subko bude zarábať o niečo viac, ako ten menej inteligentný. Revkomstrana, chcete tvrdiť, že sú si rovní? Nie, nie sú! A spoločnosť to musí vyvážiť. Nemôže Subko makať s lopatou a španielčinu učiť blbeček, za tie isté prachy! Lebo v takom prípade bude Subko nespokojný, prácu odflákne a decká sa po španielsky nenaučia.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 21:51
Pán Karol Vosyka, ste úplne mimo. Historický materializmus nehlása nastolenie beztriednej spoločnosti ihneď po víťazstve v socialistickej revolúcii, v ktorej je zvrhnuté buržoázne panstvo. Pokiaľ by ste čítali predchádzajúcu diskusiu, chápali by ste, že odstránenie tried je možné až po prvej epoche - socializme, v ktorej sú síce odstránené výrobné vzťahy založené na vykorisťovaní proletariátu, stále však existujú triedy vykorisťujúcich a vykorisťovaných. Prevzatím moci proletariátom je nastolená diktatúra proletariátu, ktorá je všestranným triednym bojom proti pozostatkom buržoázneho panstva až o doby, keď protiklad vykorisťujúcich a vykorisťovaných zanikne - jeho zánikom je nastolená beztriedna spoločnosť.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 21:51
Priamy prechod od kapitalizmu ku komunizmu v užšom zmysle je vylúčený a teda myšlienkový skvost, ktorým sa tu prezentujete, vás usvedčuje z diletantstva. Po ustanovení diktatúry proletariátu platí zásada "od každého podľa jeho schopností, každému podľa jeho zásluh". V socialistickej spoločnosti existujú triedy vykorisťujúcich a vykorisťovaných, neexistuje však súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov, o ktoré sa všetci tu diskutujúci buržuji v strachu o bohatstvo seba či svojich donorov tak obávajú. Odstránenie pozostatkov starej spoločnosti a tým protikladu tried vykorisťujúcich a vykorisťovaných je predmetom triedneho boja aj po nastolení diktatúry proletariátu až do úplného porazenia reakčnej buržoázie.

Pedro Herrero napísal/a
o 22:17
No zatiaľ som sa od Rekomstránky nedozvedel, či robotník, ktorý vykladá vrecia v prístave má nárok na rovnaké ohodnotenie ako Subko, ktorý disponuje duševnou schopnosťou. Verím, že sa čoskoro odpovede dočkám :) Mňa táto debatka normálne začína baviť!!!

Pedro Herrero napísal/a
o 22:18
Karol Vosyka: No, len neviem, čo by sa stalo, keby som tu začal obhajovať nacizmus. Keby som tvrdil, že "vznešené myšlienky nacizmu sa nikdy nepodarilo zrealizovať a od Hitlera sa dištancujem. Avšak koncentračné tábory schvaľujem, pokiaľ poslúžia na likvidáciu od protispoločenských živlov"
Už by to asi nebolo ok.. .. ..

A už som len vonkoncom na trápne argumenty typu "minulý režim spravil chybu, lebo sa nedržal vedeckých základov marxizmu-leninizmu". Toho sa mimochodom podľa môjho názoru drží už len Severná Kórea: práve preto by tam tá víťazná vykorisťovaná trieda bez dodávok potravín zvonka skapala od hladu.

Vlado Filipko napísal/a
o 22:29
Pri všetkej úcte k tu prítomným boľševickým blúznivcom: Koľko asi robotníkov by dnes na Slovensku reagovalo na tie vaše "vedecky" podložené kydy? Máte aj vlastný názor okrem vypisovania kravín z tých vašich metodických príručiek a okomentovaných Leninových spisov, ktoré museli splesnivieť: ani potkany ich nechceli žrať - s prepáčením teda... A vôbec - všimli ste si november 1989? Asi nie, inak by ste vedeli, že tá vaša vykorisťovaná trieda (v preklade pre normálnych: naši manuálne pracujúci spoluobčania) tam štrngala kľúčmi a vyjadrila tak odpor voči takému odpadu, aký stelesňujete práve vy traja.

Vlado Filipko napísal/a
o 22:34
A čo tá slávna Kuba, ostrov Slobody? Koľko oslobodených Kubáncov radšej riskuje že sa utopia pri plavbe na Floridu do tej imperialistickej cudziny? Prečo nepíšete o tom, či to sú tiež zmanipulovaní agentmi CIA? A čo kubánski disidenti, koľkí už nevyjdu z basy? A ešte jedna vec: Tak sa mi zdá, že slávnu socialistickú ekonomiku v poslednom období sanuje turistický ruch a španielske a mexikánske hotely, ktoré havanská vláda povolila, lebo vie, že celý ten ich bordel ide ku dnu. Ale ok, idealizmus je pekná vec, v zásade nič proti, ale ak ma niekto teraz ide z pozícií svojich idealistických dogiem virtuálne lynčovať len preto, lebo s ním nesúhlasím, tak mu hovorím: Choďte sa konečne liečiť!

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:36
Fašistické strany je na rozdiel od ML strán predstavujú reakčné záujmy, nadôvažok záujmy najreakčnejších špičiek kapitálu. Vaše porovnanie je zjavne neadekvátne a slúži iba na dezorientáciu proletariátu. Čo sa týka platového ohodnotenia, v socialistickej spoločnosti medzi príjmami uvedených skupín nemôžu byť výrazné rozdiely. Triedne uvedomelá inteligencia, t.j.najpokrokovejšie zložky inteligencie, si vždy uvedomovali, že robotnícka trieda, ku ktorej prislúcha, je triedou najpokrokovejšou. Rozdiel medzi zložkami spoločnosti, ktoré uvádzate, sa nezakladá na triednej príslušnosti - pokiaľ nejde z jednej strany o vykorisťovateľov vlastniacich výrobné prostriedky či ich platených lokajov.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:39
PS: Od velikánov ML som nikdy necítil potrebu sa dištancovať.

Pedro Herrero napísal/a
o 22:41
Vladko, noo :)))) Trochu nadhľadu! Chlapci majú len trošku svojský humor :)) Ja si predstavujem, ako nejaký týpek sem vždy vykopíruje nejakú boľševiskú príručku a potom sa šupuje, ako sa tu my rozčuľujeme :)))) a snažíme sa logicky vyvrátiť to, čo sa vyvrátiť nedá.
Ale.. .. ..Je pravda, že keby takto písali o nacizme, viď môj posledný príspevok, fakt, že sa jedná len o srandu, by neobstál.. .. ..

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:46
Pedro Herrero, som rád, že si aspoň sčasti uvedomujete priepastný rozdiel medzi komunizmom a nacizmom.

Pedro Herrero napísal/a
o 22:46
No, Subko by ti dal, keby zarábal 15 000,-Sk len preto, aby mal rovnako aj robotník s učňovkou. A vieš čo? Možno by mu to ani nevadilo :)))

Pedro Herrero napísal/a
o 22:49
Obe sú rovnaké svinstvá! Len jedno znie krajšie a preto je jeho propagácia zákonom ťažko postihnuteľnejšia.. .. ..

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:49
Vlado Filipko: proletári nie sú len manuálne pracujúci spoluobčania, ale všetci, ktorí sú vykorisťovanými: kto je vykorisťovaný, je myslím zrejmé z mojich predchádzajúcich príspevkov.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:52
Vlado Filipko: tvrdiť o poučkách dialektického materializmu, že sú idealistické, dokáže len nedovzdelanec.

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 22:57
Pán Herrero, nie je natoľko relevantné porovnanie príjmov manuálne pracujúceho robotníka a proletára pracujúceho napr. ako výpočtový technik v IBM, ale skôr porovnanie príjmu vykorisťovaného, či už manuálne pracujúceho alebo nie, so ziskmi vykorisťovateľov.

Pedro Herrero napísal/a
o 23:00
Kto je vykorisťovateľ? Kto vykorisťovaný?

Revkomstrana Mládeže A Pracujúcich napísal/a
o 23:13
Vykorisťovaným je v kapitalistickej spoločnosti osoba, ktorá je zbavená vlastníctva výrobných prostriedkov a je nútená predávať svoju pracovnú silu, aby si zarobila na živobytie. Vykorisťovateľom je tu osoba, ktorá takéhoto vlastníctva nie je zbavená, a využíva ho na vykorisťovanie proletariátu, predávajúceho svoju prácu, nechávajúc vykorisťovateľovi jej nadhodnotu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára