pondelok 1. februára 2010

Bilancia politiky KSS v roku 2009: doprava a dole

Podľa prieskumov agentúry FOCUS, KSS v roku 2009 zaznamenala najnižšiu popularitu v mesiaci apríl na úrovni 0,9% a najvyššiu popularitu v mesiaci október s podporou 3,5% respondentov. Decembrové preferencie KSS predstavujú 2,0%, čo znamená medzimesačný prepad o 1,1% a prepad k najvyššej ročnej úrovni o 1,5%. Ešte v októbri 2009 oficiálne vedenie KSS predpovedalo na december 2009 rast preferencií na úroveň 4% a vo volebnom roku 2010 v mesiaci jún až na 5%. Z uvedených skutočností však vyplýva, že predpovede KSS predstavujú viac túžobné očakávania než politickú realitu súčasnosti. KSS počas roku 2009 utrpela prehry vo všetkých voľbách. V prezidentských voľbách nominovala KSS Milana Sidora, ktorý získal 1,1 percenta odovzdaných hlasov a umiestnil sa tak na poslednom mieste. Okrem toho, KSS s volebným výsledkom 1,65 % nezískala ani jeden mandát vo voľbách poslancov Európskeho parlamentu. Vo voľbách do VÚC KSS nezískala žiadneho župana ani poslanca, pričom jediný kandidát KSS na predsedu VÚC Zdenko Marton získal 0,91 % hlasov.

KSS k výsledkom volieb doteraz nezaujala oficiálne stanovisko ani neuskutočnila personálne opatrenia, ktorými by mohla zmierniť prepad jej podpory. Jozef Hrdlička sa chaotickým spôsobom usiluje o zmeny v deklarovanej politike strany, snažiac sa nahradiť marxizmus-leninizmus myšlienkami socializmu pre 21. storočie. Je badateľná nespokojnosť so súčasným stavom strany, s činnosťou osoby predsedu Jozefa Hrdličku ako aj s ďalšími škandálmi. Krikľavým príkladom je dopravná nehoda zavinená podnapitým podpredsedom volebnej komisie Vladimírom Ragulským, z hľadiska spôsobu fungovania strany je však závažnejšou skutočnosťou to, že sa strana nevyjadrila k zmiznutiu niekoľkých desiatok miliónov korún z darov KSS, ktorých použitie táto strana, ako sa prevalilo v internetových diskusiách, podľa oficiálnej správy jej komisie nedokáže zdokladovať. Predseda KSS Jozef Hrdlička tiež v súčasnej dobe čelí obvineniu z plagiátorstva, ktorého sa mal dopustiť tým, že tretími osobami vypracovanú politickú expertízu zverejnil pod vlastným menom na webovej stránke KSS a v mesačníku Extra plus.

Organizačná štruktúra a členská základňa KSS je nehomogénna. V strane či už mimo nej pôsobí niekoľko nespokojných frakcií ako napr. skupina jágrikovcov v Považskej Bystrici, skupina martonovcov v Bratislavskom kraji, skupina feješovcov (Klub komunistov za demokratizáciu vnútrostraníckeho života) či frakcia bývalého predsedu strany Jozefa Ševca a bývalého ústredného tajomníka Ladislava Jaču. Vnútorná kondícia KSS a s ňou súvisiaca voličská podpora svedčí o tom, že KSS napriek túžobným očakávaniam prežíva hlbokú krízu.

Účasť v buržoáznom parlamente RKSMP nepovažuje za cieľ existencie komunistickej strany a vzhľadom na diktatúru buržoázie nepovažuje volebné preferencie za niečo, čo by priamo vypovedalo o tom, či nejaká strana realizuje správnu politiku. Napriek tomu však vníma žalostné výsledky KSS ako prejav skutočnosti, že KSS pod Hrobárovým vedením nedokáže presvedčiť proletára o správnosti jej ideovo-politických východísk. Ide o dôsledok toho, že táto strana neponúka proletariátu ML východiská a ako buržoázna sociálno-demokratická strana nie je schopná konkurovať profesionálom v SMERe, s ktorými sú hrobárovci na jednej ideologickej lodi, zďaleka však nedosahujú ich manipulačné schopnosti.

Ako ilustračný príklad možno uviesť propagačný materiál, ktorý náš stranícky súdruh okomentoval slovami: "Reklamní mágovia KSS sa dočítali v príručke marketingu, že umiestnenie malého dieťaťa v reklame pozitívne pôsobí na city adresáta, predovšetkým žien a matiek. Rozhodli sa teda zahrať na naše city, očakávajúc reakciu "jéééj, to je milučké" á la pán Olah. Páni však zrejme neodlišujú politiku od plienok a ich fantastické dielo tak vypovedá, že KSS volia malé deti, čo je asi jediný zmysluplný spôsob čítania "message" tohto obrázku".

Nízka podpora KSS zo strany proletariátu je spôsobená tým, že KSS nie je proletárskou stranou, ale jej nešikovní lídri nie sú ani schopní využívať manipulačné triky na porovnateľnej úrovni, ako ich kolegovia zo silnejších buržoáznych a maloburžoáznych strán.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára