utorok 1. marca 2011

K uctievaniu "obetí totalitného režimu" zo strany kruhov blízkych katolíckej cirkvi

Dňa 23. februára 2011 bola na stránkach Katolíckych novín uverejnená informácia o pietnej spomienke na Bernarda JAŠKA, ktorého v mesiaci február 1951 spolu s jeho komplicom Pavlom KALINAJOM popravili obesením za trestné činy proti republike. Menovaný bol príslušníkom Zboru národnej bezpečnosti, vďaka čomu získal prístup k 140 ďalekopisom týkajúcich sa aktivít Štátnej bezpečnosti v oblasti boja proti vnútornému nepriateľovi v katolíckej cirkvi. Prostredníctvom spojky doručil predmetné informácie biskupovi trnavskej apoštolskej administratúry Michalovi BUZALKOVI, čím sa dopustil zločinu ohrozenia obrany republiky a zločinu vyzvedačstva, za čo bol spolu s jeho spoločníkom odsúdený na trest smrti obesením. Poprava bola vykonaná dňa 17. februára 1951.

Za zradu sa trestá nielen v ľudovodemokratickom, ale v každom štáte, ktorý chráni svoje záujmy proti silám konajúcim proti jeho zriadeniu a bezpečnostným či hospodárskym záujmom. V spomínanom článku zverejnenom v Katolíckych novinách nájdeme prirovnanie k portálu Wikileaks: ak by však bol tento klerikálny plátok v danej analógii dôsledný, iste by spomenul osudy bývalého analytika americkej vojenskej rozviedky Bradleyho MANNINGA, ktorému za zavinenie úniku informácií hrozí trest 52 rokov odňatia slobody - je to trest za to, že si dovolil doručiť redakcii portálu Wikileaks text diplomatických depeší, ktoré podľa všetkého neobsahovali kľúčové informácie o žiadnych amerických špeciálnych operáciách.

Napriek tomu si azda každý rozumne mysliaci človek uvedomuje, že represívna reakcia štátu na vyzradenie informácií, ktoré podliehajú utajeniu, je zákonitá. Zákonitá, avšak hodná protestu zo strany komunistov v prípade, že je trest prejavom ochrany existujúcej imperialistickej nadvlády. O takomto prípade možno ešte väčšmi hovoriť v prípade Kubánskej päťky agentov, ktorí uskutočnili prienik do americko-kubánskych organizácií a následne získavali v prospech Kuby informácie o aktivitách smerujúcich k zvrhnutiu štátnej moci, ohrozeniu štátneho zriadenia Kuby a bezpečnosti jej obyvateľov o. i. prostredníctvom plánovaného vykonania teroristických útokov. Aktéri tejto kauzy, Gerardo HERNÁNDEZ, Antonio GUERRERO, Ramón LABAÑINO, Fernando GONZÁLES a René GONZÁLES boli v mesiaci september 1998 zatknutí FBI a onedlho na to odsúdení k 15 a 19 rokov trvajúcim trestom odňatia slobody. Pokrokové sily celého sveta sa v otázke ich trestu zjednotili a pravdivo hlásajú, že je nespravodlivé, aby boli títo súdruhovia trestaní za to, že pomohli odvrátiť teroristické útoky proti nevinnému civilnému obyvateľstvu, obeťami ktorých mal byť kubánsky pracujúci ľud a triumfujúcim víťazom zas americký imperializmus. Kedy budú kruhy blízke katolíckej cirkvi dôsledné a budú organizovať stretnutia viažuce sa na tresty týmto kubánskym hrdinom? Odpoveď je zrejmá: nikdy, nakoľko nehája záujmy proletariátu, ale záujmy cirkvi, ktorá nekoná v súlade, ale naopak v rozpore so skutočnými záujmami pracujúcej triedy.

Je hodná protestu či aspoň negatívneho komentára zákonitá skutočnosť, že boli v úvode článku menovaní zradcovia československého ľudu potrestaní za to, že zneužili svoje služobné postavenie, aby konali proti bezpečnosti republiky a dopúšťali sa vyzvedačstva v prospech nepriateľských mocností? Na rozdiel od Bradleyho MANNINGA či Kubánskej päťky, ktorí konali proti západnej reakcii a proti upevňovaniu imperializmu, ktorý je najvyšším a posledným štádiom kapitalizmu, Bernard JAŠKO so svojím komplicom Pavlom KALINAJOM konali proti mierumilovnému pracujúcemu ľudu Československa, ktorého bezpečnostné záujmy obetovali záujmom reakčného kléru. V pozadí nie je nič iné, ako protichodné záujmy spoločenských tried: kým jedni pôsobili proti buržoázii, iní pôsobili v prospech cirkvi, ktorá bola a naďalej zostáva nástrojom útlaku vykorisťovateľov nad pracujúcimi triedami.

Bernard JAŠKO a Pavol KALINAJ napriek svojim služobným povinnostiam konali proti pracujúcej triede, ktorú zapredali cirkevnému tmárstvu a organizácii, šíriacej a udržujúcej pri živote náboženstvo, ktoré je slovami Karla MARXA "povzdychom utláčaného tvora, citom bezcitného sveta, duchom bezduchých pomerov... ópiom ľudstva" a slovami Friedricha ENGELSA "fantastickým zrkadlením vonkajších síl, ktoré ovládajú každodenný život ľudí, v ich hlavách, zrkadlením, v ktorom pozemské sily prijímajú formu nadpozemských" (MARX K. - ENGELS F.: O Náboženství. Státní nakladatelství politické literatury : Praha 1957). Odsúdení boli spravodlivo a zo strany proletariátu si za svoje zločinné protištátne konanie nezasluhujú žiaden súcit ani pochopenie. Naopak, ich rehabilitáciu rozsudkom Vyššieho vojenského súdu v Trenčíne z dňa 30. novembra 1990 a následné udelenie Radu Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam dňa 16. júna 2004 považujeme za hanebné skutky buržoáznej spravodlivosti a buržoáznej politickej reprezentácie.

1 komentár:

  1. Vedeli by ste mi vysvetliť, za čo boli popravení napr.: Rudolf Slánsky a Vladimír Clementis ? Rozsudky ohľadom týchto popráv boli podľa Vás spravodlivé ?

    OdpovedaťOdstrániť