utorok 11. októbra 2011

Rozprávka zvaná priama demokracia

Prinášame našim čitateľom článok od súdruha kapitána KLOSSA, ktorý v ňom na podklade popularizujúcej charakteristiky vybraných princípov fungovania buržoáznej demokracie vyvracia možnosť odstránenia jej nedostatkov zavedením priamej demokracie v mantineloch (!) kapitalistickej spoločnosti. S. KLOSS v článku vyvodzuje, že zavedenie priamej demokracie bez zmeny materiálnej základne; t. j. predovšetkým bez vyvlastnenia výrobných prostriedkov, ktorých vlastníctvo umožňuje absolútnu nadvládu finančnej oligarchie (kontrolujúcej spoločnosť po rozmanitých stránkach od buržoázneho štátneho aparátu po organizovaný zločin) nad zotročeným proletariátom, môže viesť výhradne k posilneniu buržoáznej moci a jej nadvlády nad pracujúcim ľudom. Autor článku v danej súvislosti uvádza niektoré buržoázne metódy a techniky moci, ako napr. rozdelenie proletariátu či jeho poštvanie proti lumpenproletariátu, ktorý sa stáva náhradným objektom nenávisti zbedačovaných a ktorého význam sa na úkor buržoáznej reakcie neúmerne preceňuje. Napriek istým terminologickým nepresnostiam (stotožňovanie buržoáznej demokracie s širším pojmom demokracie; operovanie netriednym pojmom "občan" v protiklade s vládnucou buržoáznou oligarchiou; nedoceňovanie pojmového aparátu politickej ekonómie súvisiaceho s prisvojovaním nadhodnoty a pod.), ktoré sčasti súvisia s popularizačným štýlom textu a sčasti ich azda možno odstrániť hlbším štúdiom politicko-filozofickej a politicko-ekonomickej literatúry, článok výstižne spracúva základné nedostatky maloburžoáznych ideových prúdov, ako hnutia za priamu demokraciu či kooperativizmus. Spomínané prúdy totiž nezohľadňujú fakt neobmedzenej moci buržoázie v kapitalistickej spoločnosti, ktorá nedopustí žiadne pokojné zmeny, ohrozujúce jej mocenské postavenie. O skutočnej demokracii (t. j. o priamej moci všetkého ľudu) nemožno reálne uvažovať nielen v medziach kapitalistickej spoločnosti, v ktorej funguje kapitalistické vykorisťovanie, ale ani v rámci diktatúry proletariátu, ktorej je toto vykorisťovanie síce zrušené, ale naďalej existuje protiklad medzi vykorisťovateľmi a vykorisťovanými. Vláda všetkého ľudu bude aktuálnou témou až po likvidácii triedy vykorisťovateľov a všetkých pozostatkov starej spoločnosti, čiže po odstránení triednych protikladov; na prechode medzi socialistickou a komunistickou spoločnosťou. Základnú myšlienkovú líniu textu hodnotíme ako ideologicky správnu a ďalšie čítanie a hodnotenie článku preto prenechávame našim čitateľom.

Je zaujímavé sledovať, ako slobodným a humánnym demokratom pomaly dochádza, že celý kapitalistický systém je postavený na okrádaní más a rozkrádaní štátu za pomoci vládnej a poslaneckej zberby a ich kumpánov. A takto to nemôže ďalej fungovať. Dokonca si vytvorili mýtus, že toto sa deje len na Slovensku a nikde inde. Hlavne nie v rozvinutých západných demokraciách. A že sa tomu dá zabrániť priamou demokraciou.

Hneď v prvom bode ich musím sklamať. Deje sa to aj v rozvinutých demokraciách a vždy v minulosti sa to dialo tak, že boháči vysávali ostatných obyvateľov, čo malo za následok vznik nepokojov, revolúcii a zmien v spoločenskom usporiadaní. Stačí si spomenúť na Troch mušketierov, ako krachovalo kráľovstvo a vládnuca vrstva si vyplácala dôchodky, renty, prideľovala si majetky a na poddaných uvaľovala stále nové a nové dane. To, čo sa robí dnes, nie je nič nové. To isté sa deje dnes v Nemecku, vo Francúzku a v celej slávnej Európskej Únii. Rôzne podvody pri prideľovaní štátnych zákaziek, pri vyplácaní všeliakych štátných príspevkov, finančné machinácie a podobne.

Jednoduchý pohľad na slávnu kapitalistickú ekonomiku. Zisk, ktorý sa vytvorí v štáte, je rozkradnutý niekoľkými jednotlivcami za pomoci rôznych legálnych aj nelegálnych podvodov, akými sú napr. nezdanené dividendy. A verte, že tam sa točia tisíce miliónov, ktoré miznú. Zato občanovi demokratická vláda zdanila aj jeho pol percentné úroky. Časť tohto zisku sa venuje politickej a vládnucej zberbe, aby prijímala zákony výhodne pre boháčov a ich korporácie a oni vládnu tak, ako to vidíme.

Všetky štáty EÚ majú stovky miliárd dlžôb a múdro svojim občanom hovoria, že musia šetriť na ich dôchodkoch, zdravotnej starostlivosti, školstve a majú si utiahnuť opasky. EÚ nás vzápätí prekvapí tým, že jej členské štáty nájdu stovky miliárd na bombardovanie a zničenie nejakej krajiny. Zaujímavá ekonomická politika. Ďalším príkladom sú USA – miliardári sediaci v kongrese hľadajú peniaze na zaplatenie svojich sekretárok a svojim voličom odkazujú, že treba šetriť, veď štát ma biliónové dlhy a je v rozpočtovom provizóriu.

Zisky miznú, štát nemá peniaze na svoj chod, na udržiavanie nevýrobných odvetví, ako je zdravotníctvo a školstvo. Preto si požičiava a zaťažuje svojich občanov stále ďalšími poplatkami a daňami. A každému je jasné, že svoje dlhy štát nikdy nesplatí, ale každý rok vytvorí ďalšie a obyvateľstvo ešte viac vycucne. Toto sa nedá robiť donekonečna, to už veľa ľudí chápe a verí, že situáciu zachráni rozprávka zvaná priama demokracia. Ale smola. V kapitalizme nemôže nikdy fungovať priama demokracia. Prečo?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Úroveň prežitia človeka v kapitalizme závisí od množstva peňazí, ktoré vlastní, bez nich je nič a zdochne na ulici. V kapitalizme existuje početne malá skupina ľudí, ktorá vlastní obrovský majetok nielen v peniazoch, ale vlastní obrovské rozlohy pôdy, ložiská nerastných surovín, vodné zdroje, výrobné prostriedky, od ktorých sú závisle státisíce občanov demokracii, vlastnia banky finančné spoločnosti, ktoré požičiavajú štátom, vlastnia všetky takzvané nezávislé média - televízie, rozhlas a noviny. Títo ľudia v skutočnosti rozhodujú o chode a smerovaní politiky štátu. A potom je tu ešte organizovaný zločin. Maličká „škvrnka“ každej demokracie, armáda ľudí ochotných za peniaze urobiť čokoľvek.

Dúfam že teraz je to každému jasné, že táto kombinácia nikdy nedopustí, aby ich zisky, miliardové investície boli ohrozené nejakou skupinou nezávislých odborníkov, politikov alebo rozhodnutím nejakých pomätených občanov, ktorí nechápu, koľko už investovali do tohto ich biznisu. A pre menej bystrých po lopate: majitelia korporácii jednoducho tých nezávislých politikov podplatia samozrejme nie len kufrom peňazí, ale dajú im, alebo ich príbuzným miesto v dozornej rade, dajú im výhodne nejaké akcie, podiely, dôležitú informáciu na základe ktorej sa nabalia, číže nezávislí odborníci pochopia, že pokaziť im investíciu znamená aj pre nich stratu. Niekedy stačí, keď pohrozia odchodom ich fabrík a v štáte vzniknú desaťtisíce nezamestnaných – veríte že toto budú nezávislí politici riskovať?

Alebo je tu druhá možnosť, že na nich ich kamaráti z organizovaného zločinu niečo našijú, alebo ich rovno zabijú a ani pes po nezávislom odborníkovi neštekne, lebo aj policajti, sudcovia potrebujú stále viac peňazí; a kto ich ochráni? Spomeňte si na množstvo amerických filmov. Ako sa kongresmani vzájomne odstraňujú, majitelia korporácii nechajú odstrániť politika, ktorý ohrozuje ich zisky. Myslite si, že to všetko sú rozprávky? Preto nikdy žiadna priama demokracia v kapitalizme nebude.

Priama demokracia môže byť len v spoločnosti, kde jednotlivec nemôže ovplyvniť život tisícov ľudí, čiže jednotlivec nemôže vlastniť výrobné prostriedky, veľké rozlohy pôdy, ložiská nerastných surovín, banky a tak ďalej. Jednotlivec nemôže mať obrovský majetok, ktorým by skorumpoval ostatných. S toho vyplýva, že pre priamu demokraciu je najvhodnejšia spoločnosť, kde nie sú peniaze a nech sa aj poseriete, je to je komunizmus.

Tak ako vy rozmýšlate nad tým, že súčasný stav je neudržateľný, tak nad tým dumajú aj boháči a majú pre vás nachystanú svoju podobu priamej demokracie. Každému je smer vývoja jasný. Majetok pracujúcich ľudí sa bude zmenšovať. Bude postupne poskupovaný boháčmi, nezamestnanosť a chudoba bude narastať a to bude vytvárať napätie v spoločnosti. Zo začiatku to bude nárast kriminality a postupne to bude prechádzať do revolučných nálad a snáh zmeniť spoločenský systém. A to boháči nikdy nedopustia.

A nastane čas na priamu demokraciu boháčov a to je fašizmus = diktatúra boháčov v čistej forme. Vidí sa vám to nereálne? Tak rozmýšlajte. Máme tu nezamestnaných, a ako je jasné každému, počet pracovných miest je menší ako počet ľudí, čo v kapitalistickej spoločnosti môžu pracovať. S toho vyplýva, že nezamestnaní budú vždy nezamestnaní, lebo im ukradli prácu. Aby v tejto demokracii prežili, musia poberať rôzne dávky, ktoré štát vypláca a prilepšovať si drobnou kriminalitou. Čo robia slobodní demokrati? Nenávidia ich, usporiadavajú protesty, alebo si oholia hlavy, vezmú tyčky a buchocú za nadšeného súhlasu spoluobčanov. Zvláštne je na tom to, že zároveň vedia, že tu máme malú skupinku ľudí, ktorí kradnú miliardy. To oni prakticky pripravili nezamestnaných o prácu, proti nim nikto neprotestuje, neoholí si hlavu, nevezme tyčky a nerozbije im limuzíny. Ale naopak: úctivo ich zdravia a berú od nich peniaze na rozvoj ich veľkolepých pravicových hnutí. Čiže humanisti a demokrati budú prosiť, aby už konečne urobili poriadky s chudobou a zaviedli svoj fašizmus.

Záver: Sú len dve cesty. Obnovenie socializmu a jeho následný vývoj, alebo nastolenie neobmedzenej vlády boháčov tak, ako nám ju predviedli pred a počas 2.svetovej vojny. Veď celá demokratická Európa sa tak rýchlo podrobila, že to určite stojí za zamyslenie. Žiadna tretia cesta s bohabojnými boháčmi, ktorí sa delia o svoje zisky s ostatnými, neexistuje.

Kapitán KLOSS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára