pondelok 3. októbra 2011

Kam povedú centralistické kroky európskej oligarchie

Ako sme už upozornili v článku Vyústenie imperialistickej krízy a úlohy robotníckeho hnutia, špičky svetovej finančnej oligarchie reprezentované o. i. Georgom SOROSOM plánujú vyriešiť aktuálnu hrozbu rozpadu eurozóny centralizáciou kapitálu do rúk novovznikajúceho európskeho ministerstva financií, ktoré bude pod ich zvrchovanou kontrolou. Spôsob, akým bude fakt ich ničím neobmedzenej moci poistený pred prípadnými snahami konkurenčných finančných skupín a mocností o získanie neželaného vplyvu, a tiež ďalšie zaujímavé skutočnosti sa dozvedáme z dokumentu Treaty establishing the European Stability Mechanism (ESM), ktorý v súčasnosti ratifikujú členské štáty EÚ vrátane Slovenska. Pripomíname, že v rámci parlamentných politických síl na Slovensku vytvorenie tzv. eurovalu II. podporujú všetky strany ovládané vplyvovými agentmi Západu vrátane Smeru, čo ho po istých obštrukciách nevyhnutných v rámci miestneho politického folklóru robí bezproblémovo priechodným pri hlasovaní v NR SR. Zásadné problémy s jeho schválením v iných členských štátoch EÚ sa pritom po dohodnutí istých ústupkov týkajúcich sa predovšetkým záruk krajín čerpajúcich pomoc neočakávajú.

Pozrime sa teraz bližšie na niektoré ustanovenia vyššie spomínanej Zmluvy o vytvorení Európskeho stabilizačného mechanizmu. Podľa jej článku 1 ide o medzinárodnú finančnú inštitúciu založenú členskými štátmi ESM. Ustanovenia článku 8 zmluvy stanovujú výšku základného kapitálu tejto inštitúcie na 700 000 000 000 EUR (7 000 000 akcií o hodnote 100 000 EUR, ktoré sa delia kľúčom daným podielom štátov v počiatočnom kapitále). Podľa článku 9 sa členovia ESM zaväzujú neodvolateľne a bez výhrad uhradiť na požiadanie ľubovoľnú výzvu na kapitalizáciu splatnú do 7 dní od obdržania požiadavky. V zmysle článku 10 má rada guvernérov právomoc kedykoľvek rozhodnúť o zmene výšky základného kapitálu. Podľa ustanovení článku 27 požíva ESM, jeho majetok, zdroje a aktíva imunitu pred všetkými súdmi, pátraniu, vymáhaniu, zhabaniu, vyvlastneniu výkonnou, súdnou, administratívnou, alebo zákonodarnou cestou. Všetky jeho archívy, dokumenty a budovy sú nedotknuteľné. Imúnni a nedotknuteľní v súvislosti s ich činnosťou v rámci ESM sú v zmysle článku 30 aj predseda rady guvernérov, guvernéri, ich námestníci, generálny riaditeľ, riaditelia a ich námestníci a všetci ostatní zamestnanci.

Niet azda lepšieho nástroja neobmedzenej imperiálnej moci finančného kapitálu najrozvinutejších štátov, než ničím nedotknuteľné a pred všetkým imúnne európske ministerstvo financií. Ministerstvo, ktoré bude môcť kedykoľvek prikázať zakladajúcim štátom bez výhrad uhradiť v lehote siedmich dní ľubovoľnú sumu podľa rozhodnutia rady guvernérov, ovládanej na základe zmluvných podmienok krajinami s najvyšším podielom na základnom kapitále a teda najsilnejšími štátmi EÚ. Fakt, že tento krok podporuje väčšia časť európskej oligarchie menšia časť ho odmieta, len odráža aktuálny mocenský pomer rôznych skupín, ktoré, ako je pre imperializmus typické, medzi sebou sústavne bojujú o svoj podiel na moci. V tomto boji komunistovi určite nemôže byť sympatické stanovisko triednych nepriateľov Richarda SULÍKA či Jána SLOTU, konajúcich z jasne čitateľných pohnútok kontroly nad kapitálom. Medzi dôsledky, ku ktorým vytvorenie eurovalu povedie, však bude nepochybne patriť vzrastajúce úsilie nespokojnej časti finančného kapitálu o získanie väčšej moci. Je úlohou komunistov tento stav, vedúci k oslabeniu buržoázie vzájomnými bojmi, takticky využiť s jediným a jasne uvedomovaný cieľom – a tým je definitívne zničenie súčasného systému so všetkým, čo s ním súvisí.

Z druhej strany, komunistom nemôže byť sympatické ani stanovisko eurokomunistickej KSS (trčiacej aj s HRDLIČKOVÝMI topánkami zo sociálno-demokratického zadku Strany európskej ľavice), ktorá by euroval podporila, ak by bol z prevažnej časti plnený prostriedkami z iných zdrojov. Ako je totiž jasné zo záveru predchádzajúceho odseku, cieľom komunistov nie je záchrana systému, ktorú má zabezpečiť euroval, ale jeho totálna a dôsledná likvidácia, ktorú akýkoľvek stabilizačný mechanizmus posilňujúci nadvládu najmocnejšej finančnej oligarchie odďaľuje. V blízkej budúcnosti bude pred proletárskym hnutím stáť ako nový objekt triednej nenávisti všemocné európske ministerstvo financií, ktoré sa obrnilo imunitou a nedotknuteľnosťou všetkého druhu. Ministerstvo, ktoré možno na krátky čas stabilizuje vládu aktuálne najsilnejších skupín svetovej finančnej oligarchie, ktorého činnosť však aj podľa základných poučiek buržoáznej ekonómie povedie k hyperinflácii, znehodnocujúcej peňažné prostriedky kohokoľvek, kto nimi disponuje. V jej dôsledku RKS očakáva nielen zostrenie vzájomného boja rôznych finančných skupín, ale predovšetkým nevídaný rast triednej nenávisti voči utláčateľom zo strany miliónov pracujúcich, prichádzajúcich o svoje úspory a možnosti vybojovať si nenásilnou cestou akékoľvek existenčné istoty. Na čele hnutia, ktorého aktivity bude táto nenávisť katalyzovať, budú stáť revolučné strany, ktorých cieľom bude dobytie bášt utláčateľov stelesnených v ESM. Dobytie bášt donedávna nedotknuteľnej a imúnnej oligarchie, trasúcej sa pred krvavými udalosťami, na ktoré jej predstavitelia do smrti nezabudnú! A netreba snáď pripomínať, že čas, počas ktorého ich budú držať v pamäti, bude z veľkej časti zúfalo krátky!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára